Épületvezérlés

Épületvezérlés

Szűrők mutatása

Mind a(z) 4 találat megjelenítése

Szűrők mutatása

Mind a(z) 4 találat megjelenítése

Több mint automatizálás – ésszerűség

 

Az utóbbi időben ez vált az elektromos szerelvény- és motor-gyártóknál a legkiemeltebb területté. Bár vannak hozzá nem értők akik szerint felesleges vagy bonyolult, de energiamegtakarításuk és biztonsági potenciálijuk a korszerű házaknak elengedhetetlen kellékévé tette ezt a termékkört.

 

Fontos azonban különbséget tennünk árnyékoló távirányítás,  árnyékoló-vezérlés és épület-vezérlés között.

 

A távirányítás legegyszerűbb eset, amikor gyakorlatilag csak az árnyékolók mozgatásáról van szó rádiós rendszerekkel. Lehet persze kombinálni rádiós fény, szél, csapadék szenzorokkal, idő-vezérlő eszközökkel így bizonyos funciókban már megközelítheti a vezérlő rendszerek szintjét is (Becker Centronic, Somfy RTS). Fontos azomban tudni, hogy a távirányítások között is óriási különbségek vannak! Míg a korszerű IO vagy B-Tronic rendszerek titkosított és kétkulcsos kommunikációt folytatnak, addig az olcsó távolkeleti távirányítók jeleit könnyedén le tudják másolni a betörők.

 

Az árnyékoló-vezérlés képes rá, hogy időjárás föggvényében, nap járást követve, előre beállított időpontokban, pillanatnyi felhasználói igény szerint, vagy riasztó/tűzjelző rendszer jelzésére lépjen működésbe, és gyakran távmenedzsment funkciókkal is ellátható (Somfy Animeo, Vestamatic System) így akár az interneten, akár mobiltelefonról lehetséges a ház teljes bezárása, vagy jelenlétszimuláció a betörések elkerülése érdekében.

 

Lehetővé teszi, hogy beavatkozás nélkül a nap folyamán a fényviszonyokat az ideális keretek között tartsuk, kinntartva a hőt áramot spóroljunk a klímaberendezés működésén. Családiháznál például estére a redőnyök automatikusan bezárathatók, hogy télen légréteget képezve az ablak előtt további hőt és ezzel energiát takarítsunk meg.

 

Ha pedig megszólal a riasztó az egész épületet azonnal lezárható, tűzjelzésnél pedig minden nyílászárót szabaddá tenni, csökkentve ezzel a kockázatokat. Szélvihar esetén egyetlen szenzor információi jutank el az összes szükséges árnyékolóhoz, így behúzzák a vászon árnyékolókat, mint a karos napellenző, a screen, és leeresztik a redőnyöket védve az üvegeket.

 

Az épület-vezérlés már egy magasabb szintű szabályzási és vezérlési rendszer, melynek csak egyik eleme az árnyékoló vezérlés, kiterjed a:

  • fűtés és klíma-rendszerre
  • szellőztetésre
  • elektromos hálózatra
  • világításra
  • öntöző rendszerekre
  • riasztó és tűzjelző berendezésekre
  • multimédiás eszközökre és szolgáltatásokra
  • kapunyitó és belső kommunikációs rendszerekre
  • uszodagépészetre, használati melegvíz előállításra

…és még rengeteg más szolgáltatásra is.

 

A legfontosabb érv az épületvezérlés mellett mégis az hogy megbízható és teljes mértékben testreszabható redszert kapunk, ami rugalmasan bővíthető és tovább fejleszthető. Az pedig tertmészetes, hogy a különböző alrendszerek egymással szinergikusan együttműködve további energiát takarítanak meg, valamint rengeteg párhuzamosan kiépítendő érzékelő és fölösleges kábelezés spórolható meg magasabb üzembiztonságot nyújtva.