..:: Információk

Tudta-e..?
hogy egy irodaépület esetén a hűtési költség meghalathatja az éves fűtési költség összegét is?
A mai korszerű irodaépületek nagy üvegfelületei kellemesebbé teszik a teret és a megjelenést, azomban úgy ejtik csapdába a napsugarakat mint az üvegházak. A hűtés mindig 3-5-ször több energiát igényel, mint a fűtés, így a légkondícionálók jelentősen megnövelhetik a számlákat...

bővebben

..:: Szeretne hírlevelet kapni?

..:: Honnan talált oldalunkra?
..::Partnereink
Becker csőmotorok és vezérlések
Roger Technology
Selt Sunprotection
Somfy
 
 

A A A

Energiatakarékosság

 • Jó példa - minőségi ablak + minőségi redőny
  Jó példa - minőségi ablak + minőségi redőny
 • Rossz példa - gyenge ablak rossz szigetelés
  Rossz példa - gyenge ablak rossz szigetelés
 • Rossz példa - gyenge minőségű ablak
  Rossz példa - gyenge minőségű ablak
 • Rossz példa - gyenge minőségű fölé-épített redőny
  Rossz példa - gyenge minőségű fölé-épített redőny
Legtöbbször az energiahatékonysághoz még mindig a szigetelést társítják legelső gondolatként - ami télen többé-kevésbé helyes is - viszont gyakran a megfelelő árnyékolóval is lehet annyit spórolni, mint a szigeteléssel.

 

A hűtéshez még a mai korszerű inverteres klímarendszerekkel is 3-4-szer annyi energia szükséges ugyanabban az épületben, mint a fűtéshez. Ez egyrészt abból adódik, hogy a hőelvonó-rendszerek önmagukban is veszteséghőt termelnek a működésükkel, másrészt a meleg időben nagyobb a friss levegő igény, ezáltal a szellőztetés is. Az is fontos tényező, hogy a meleglevegő felfelé áramlása miatt a hűtésnek kevernie is kell a helyiség levegőjét, valamint a meleg levegő relatív magasabb páratartalma amint kicsapódik a hűtőfelületre azzal ott további hőt ad le, amit a készüléknek ki kell termelnie a szabadba. Mégis a legfontosabb tényező a fényszükséglet és az azt kielégítő ablakok, ajtók, üvegfalak, amik még a legjobb hőszigetelés esetén is jelentős mennyiségű hőt ejtenek csapdába.

 

Ha egy átlagos mértékben korszerűnek mondott lakás vagy iroda energiaszükségletét nézzük (ablakok 1 körüli, falak 0,32-es U-értékkel) az év igazán meleg hónapjaiban (április-augusztus) megfelelő árnyékolás kiválasztása által az éves fűtési energiaszükséglet akár 60%-ának megfelelő hűtési energiát használunk fel, pedig csak átlag 30-32fokról csökkentünk 20-22fokra, míg fűtési időszakban átlag 0-2ról fűtünk plusz 20-ra.

 

Figyelembe véve azt, hogy ez mekkora költségeket jelentenek az évről évre emelkedő energiaköltségek, a legjobb mindig a megspórolt költség, hiszen ez hosszú távon csökkenti az ingatlan fenntartási költségeit.

 

A költségekkel együtt legalább ilyen fontos a kellemes fény és hőviszonyok biztosítása is, ami alapvetően határozhatja meg a helyiségek használhatóságát, komfortérzetét vele együtt az élettér minőségét. Természetesen a funkció mellett talán a legfontosabb szempont az esztétika is, mivel egy környezet-idegen árnyékoló csak rontja az élettér értékét. A lenti rövid áttekintéssel segítséget szeretnénk nyújtani a megfelelő árnyékoló kiválasztásában azért, hogy az esztétikai szempontok mellett minél inkább a műszaki előnyök is érvényesülhessenek.

 • Falszerkezetek

  A sokat emlegett "4-fal" gyakran nemcsak életterünket hanem gondolkodásunkat is behatárolja. De érdemes odafigyelni arra, hogy mit is jelent a fal a korszerű építkezésben.
 • Fotovoltikus napelemek

  Mi mindenre jó párszáz négyzetméternyi tetőfelület? Sík és vákuumcsöves kollektorok már jó ideje gyűjtik a nap hőjét használati melegvízhez és fűtés rásegítéshez világszerte, de az áramot előállító rendszerek még csak most vannak igazán terjedőben.
 • Napjárás és szimuláció

 • Nyílászáró-technika

  Ha a hőszigetelésre és a nyílászárókra terelődik a szó mindenki azonnal a műanyag ablakokra gondol, amikről az akciós szórólapokat tömik a postaládákba, hirdetve, hogy mind jó és válasszuk az olcsóbbat. Valóban így van?