..:: Információk

Tudta-e..?
hogy egy napellenző motorosítása szélérzékelővel jóval olcsóbb mint egy viharkár javítása?
Sokan még ma is luxusnak tartják, hogy egy napellenző motorral működjön pedig a motor és a szélérzékelő ára a napellenző árának töredéke, különösen ha egy kint felejtett árnyékolót letép a vihar, ami esetleg kárt tehet az alatta lévő tárgyakban, növényekben, nyílászárókban is...

bővebben

..:: Szeretne hírlevelet kapni?

..:: Honnan talált oldalunkra?
..::Partnereink
Becker csőmotorok és vezérlések
Roger Technology
Selt Sunprotection
Somfy
 SoulHome

A A A

Redőnykapuk motorosítása

 • Csőmotor redőnykapuhoz (Somfy LT50)
  Csőmotor redőnykapuhoz (Somfy LT50)
 • csőmotor redőnykapuhoz (Somfy LT50)
  csőmotor redőnykapuhoz (Somfy LT50)
 • Csőmotor redőnykapuhoz (Becker 50)
  Csőmotor redőnykapuhoz (Becker 50)

 

katalogusarlistagarancia
szallitas
szereles
muszakireferenciawebaruhaz

 

 

 

 

 

A redőnykapuk motorosítása összetettebb kérdés, hiszen bár hasonló a felépítése mint egy redőnynek, a súlya akár 20-50 szerese is egy átlagos redőnypalástnak ami fontos biztonsági óvintézkedések megtételét teszi szükségessé, különösen mivel emberek testi épsége és értékes autók sérülése múlhat egy rossz szerkezeten.

 

A redőnykapuk esetén a gyártók előszeretettel alkalmazzák a mechanikus végállású motorokat, mivel ezek felszerelhetőek kézi vésznyitóval is. Bár a mechanius végállás kevésbé finom az elektronikus megoldásokhoz képest, a nagyobb szerkezet és a precíz gyártásból adódóan jelentéktelen a különbség, ellenben a kézi vésznyitó alkalmazásának életvédelmi, menekülési funkciója is lehet, ezért ez a szempont mindenképp prioritást élvez.

 

A nagy szerkezeti súlyok és mechanikai ellenállások nem teszik lehetővé a nyomaték-érzékelő rendszerek megbízható működését, még ha sok gyártó úgy is hirdeti, hogy igen. Sajnos a tények azt mutatják, hogy a szerkezet és a használat jellegéből adódóan egy nyomaték érzékelős motorral szerelt redőnykapu nem helyettesíti a az alázárás-érzékelő vagy áthaladás érzékelő eszközök valamint a vezérlők mellőzését. Egy-egy ilyen eszköz ára - akár a napellenzőknél a szélérzékelő - töredéke a szerkezet árának, ugyanakkor a kár ami figyelmetlenségből vagy balesetből kifolyólag bekövetkezhet összehasonlíthatatlanul nagyobb.

 

Egy korszerű redőnykapu-mozgató a következő egységekből áll:

 • mozgató-motor
 • biztonsági és vezérlő egység
 • áthaladás-érzékelő(k)
 • alázárás-érzékelő
 • fali kontaktus-vezérlő
 • távirányító
 • nyitás/zárás jelző villanófény
 • beltéri világítás (kiszállási kísérőfény)
 • kézi vésznyitó

 

Természetesn számos egyéb felszereléssel is ellátható mint pl. fali számkódos tasztatúra, központi kontaktus bemenet épületvezérlőről, zárási állapot-érzékelő, stb., de az élet- és vagyon-védelem mindig élvezzen prioritást különösen, ha az eszköz jellegéből adódóan nagy a kockázat.

 

Az alábbi táblázatban a screen-motorok típusait foglaljuk össze:
Kategória
Funkciók
Becker
Somfy
alaptípusok
mechanikus végállás
  
közép kategória, vezetékes típusok
mechanikus végállás + kézi vésznyitó
  
Ipari kategória
tengelyvég motorok ipari igénybevételhez
  

 

 

Lehet, hogy összetettnek tűnik a problémakör? Esetleg egy kevésbé tapasztalt villanyszerelő le akarja beszélni arról, hogy értékeit megvédje? Készítettünk néhány vezetékelési vázlatot, hogy áttekinthetőbb legyen a különféle megoldások megvalósítása.

 

Vezetékelési vázlatok napellenzőköz

 

A redőnykapuk határoló szerkezetek ezért elengedhetetlen a pontos és gyors zárás. Az intenzív igénybevétel viszont nem kedvez a cső-felépítésű motoroknak, ezért ha nem háztartási célra kerül beépítésre (napi 5-8 fel/le ciklus) akkor mindenképp ipari tengelyvégmotorokkal kell a kapukat szerelni melyek akár a percenkénti működést is képesek hosszú távon és megbízhatóan ellátni, míg egy csőmotor az acéltengely belsejében (ahol nem tud működési hőt leadni, ráadásul a tengelyvég-motorok csiga-műveivel szemben bolygóműveket keresztül adja át a forgató mozgást) ipari igénybevétel esetén igen hamar tönkremegy.

 

A kapuvezérlők elsődleges feladata a biztonsági berendezések (áthaladás és alázárás-érzékelők) működésének összehangolása, ezért ne higyjen annak aki azt mondja, hogy ez felesleges kiadás.

 

A kézi vésznyitóra elsősorban olyan helyen van szükség, ahol nincs másik bejárata a garázsnak, vagy gyakori az áramszünet. Egy kézi hajtószárral a kapu kézi erővel is nyitható marad, és ez szükséghelyzetben életmentő lehet, ezen nem érdemes spórolni.

 

katalogusarlistagarancia
szallitas
szereles
muszakireferenciawebaruhaz

 

 

Axroll kapuvezérlő belseje (Somfy RTS)

Axroll kapuvezérlő belseje (Somfy RTS)

Axroll kapuvezérlő a falon (Somfy RTS)

Axroll kapuvezérlő a falon (Somfy RTS)

Keygo távirányító (Somfy RTS)

Keygo távirányító (Somfy RTS)

Keytis2 távirányító (Somfy RTS)

Keytis2 távirányító (Somfy RTS)

Keytis4 távirányító (Somfy RTS)

Keytis4 távirányító (Somfy RTS)

Számkódos kapunyitó (Somfy RTS)

Számkódos kapunyitó (Somfy RTS)

Bot4 kapuvezérlő és kellékei (Becker Centronic)

Bot4 kapuvezérlő és kellékei (Becker Centronic)

Fotocella redőnykapuhoz

Fotocella redőnykapuhoz