..:: Információk

Tudta-e..?
hogy egy irodaépület esetén a hűtési költség meghalathatja az éves fűtési költség összegét is?
A mai korszerű irodaépületek nagy üvegfelületei kellemesebbé teszik a teret és a megjelenést, azomban úgy ejtik csapdába a napsugarakat mint az üvegházak. A hűtés mindig 3-5-ször több energiát igényel, mint a fűtés, így a légkondícionálók jelentősen megnövelhetik a számlákat...

bővebben

..:: Szeretne hírlevelet kapni?

..:: Honnan talált oldalunkra?
..::Partnereink
Becker csőmotorok és vezérlések
Roger Technology
Selt Sunprotection
Somfy
 

A A A

Szekcionált-kapu mozgatók

 • Korszerű mennyezeti sínes kapumotor
  Korszerű mennyezeti sínes kapumotor
 • Keygo 4 csatornás távirányító (Somfy RTS)
  Keygo 4 csatornás távirányító (Somfy RTS)
 • Alázárás-védelem fotocellákkal (Somfy)
  Alázárás-védelem fotocellákkal (Somfy)

 

katalogusarlistagarancia
szallitas
szereles
muszakireferenciawebaruhaz

 

 

 

 

Akárcsak a redőnykapuk esetén a szekcionált kapunál is az élet- és vagyon-védelem a legfontosabb szempont, ellenben sokmindenben eltér a felépítés és a megvalósítás módja. A redőnykapuk motorosítása cső vagy tengelyvég motorokkal történik, míg a szekcionált motorok esetén a láncos/ékszíjas központi vonómotorok, vagy a tengelyvégmotorok az elterjedtek - igénybevételtől függően.

 

Háztartási használatban a központi vonómotorok könnyedén és csendesen végzik a rúgó által tehermentesített kapuszerkezet nyitását és zárását, míg intenzív vagy ipari igénybevétel esetén a tengelyvégmotor a drágább de megbízhatóbb megoldás. A szerkezet súlya és a használat körülményei szükségessé teszik itt is biztonsági óvintézkedések megtételét mivel emberek testi épsége és értékes autók sérülése múlhat egy rosszul vagy véletlenül működtetett szerkezeten.

 

Sok gyártó és forgalmazó előszeretettel hirdeti, hogy ő kínálja a termékét a legolcsóbban csak éppen azt felejti el közölni, hogy milyen alkatrészeket spórolt ki az olcsó ár érdekében. A tapasztalatok szerint sajnos itt is a biztonsági eszközök szorulnak háttérbe pedig hiányuk a bekerülési áruk sokszorosának megfelelő kárt tud okozni - és ez elég hogy egyszer megtörténjen, máris többszörösen megtérülne az ára.

 

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően a lánc/szíj mechanikás típusok esetében már van lehetőség bizonyos mértékű nyomaték érzékelésre is, igaz a nagy szerkezeti súlyok és mechanikai ellenállások miatt ez nem olyan finom mint a redőnyök esetén, és nem helyettesíti a az alázárás-érzékelő vagy áthaladás érzékelő eszközök valamint a vezérlők mellőzését, ellenben plusz szolgáltatása révén olyan pozíciókban is képes megbízhatóan csökkenteni a baleset kockázatát és következményeit amelyeket a hagyományos szenzorok nem érzékelnek (pl. lefagyás ónos esőtől, vagy az ajtónyílásba belógó nagyobb kinyúlású csomagtérfedél vagy spoiler.

 

Egy korszerű szekcionált-kapu mozgató rendszer a következő egységekből áll:

 • vonó-motor láncos vagy ékszíjas sínpályával vagy tengelyvég-motor
 • biztonsági és vezérlő egység
 • áthaladás-érzékelő(k)
 • alázárás-érzékelő
 • fali kontaktus-vezérlő
 • távirányító
 • nyitás/zárás jelző villanófény
 • beltéri világítás (kiszállási kísérőfény)
 • kézi vésznyitó (integrálva a sínpályára vagy tengelyvég-motor esetén a hajtóműházba)

 

Természetesn számos egyéb felszereléssel is ellátható mint pl. fali számkódos tasztatúra, központi kontaktus bemenet épületvezérlőről, zárási állapot-érzékelő, stb., de az élet- és vagyon-védelem mindig élvezzen prioritást különösen, ha az eszköz jellegéből adódóan nagy a kockázat.

 

Az alábbi táblázatban a screen-motorok típusait foglaljuk össze:

Kategória
Funkciók
Becker
Somfy
alaptípusok
központi vonómotorok sínpályával  
közép kategória
központi vonómotorok sínpályával, nyomaték érzékeléssel  
Ipari kategória
tengelyvég motorok ipari igénybevételhez
  

 

 

Lehet, hogy összetettnek tűnik a problémakör? Esetleg egy kevésbé tapasztalt villanyszerelő le akarja beszélni arról, hogy értékeit megvédje? Készítettünk néhány vezetékelési vázlatot, hogy áttekinthetőbb legyen a különféle megoldások megvalósítása.

 

Vezetékelési vázlatok napellenzőköz

 

A szekcionált kapuk jól hőszigetelő határoló szerkezetek ezért elengedhetetlen a pontos és precíz beépítés, tervezés és beállítás. Az intenzív igénybevételnek kitett kapuknál ipari tengelyvégmotorokat kell alkalmazni, melyek képesek hosszú távon és megbízhatóan ellátni a gyakori nyitást-zárást.

 

A kapuvezérlők elsődleges feladata a biztonsági berendezések (áthaladás és alázárás-érzékelők) működésének összehangolása, ezért ne higyjen annak aki azt mondja, hogy ez felesleges kiadás.

 

A kézi vésznyitóra elsősorban olyan helyen van szükség, ahol nincs másik bejárata a garázsnak, vagy gyakori az áramszünet. Egy kézi kioldóval vagy hajtószárral a tehermentesített kapu kézi erővel is nyitható marad, és ez szükséghelyzetben életmentő lehet, ezen nem érdemes spórolni.

 

 

katalogusarlistagarancia
szallitas
szereles
muszakireferenciawebaruhaz