Hívjon minket: +36 70 308 0787

Ingyenes szállítás 150 000 Ft fölött*

Energiatakarékosság

Legtöbbször az energiahatékonysághoz még mindig a szigetelést társítják legelső gondolatként – ami télen többé-kevésbé helyes is – viszont gyakran a megfelelő árnyékolóval is lehet annyit spórolni, mint a szigeteléssel.

A hűtéshez még a mai korszerű inverteres klímarendszerekkel is 3-4-szer annyi energia szükséges ugyanabban az épületben, mint a fűtéshez. Ez egyrészt abból adódik, hogy a hőelvonó-rendszerek önmagukban is veszteséghőt termelnek a működésükkel, másrészt a meleg időben nagyobb a friss levegő igény, ezáltal a szellőztetés is. Az is fontos tényező, hogy a meleglevegő felfelé áramlása miatt a hűtésnek kevernie is kell a helyiség levegőjét, valamint a meleg levegő relatív magasabb páratartalma amint kicsapódik a hűtőfelületre azzal ott további hőt ad le, amit a készüléknek ki kell termelnie a szabadba. Mégis a legfontosabb tényező a fényszükséglet és az azt kielégítő ablakok, ajtók, üvegfalak, amik még a legjobb hőszigetelés esetén is jelentős mennyiségű hőt ejtenek csapdába.

Ha egy átlagos mértékben korszerűnek mondott lakás vagy iroda energiaszükségletét nézzük (ablakok 1 körüli, falak 0,32-es U-értékkel) az év igazán meleg hónapjaiban (április-augusztus) megfelelő árnyékolás kiválasztása által az éves fűtési energiaszükséglet akár 60%-ának megfelelő hűtési energiát használunk fel, pedig csak átlag 30-32fokról csökkentünk 20-22fokra, míg fűtési időszakban átlag 0-2ról fűtünk plusz 20-ra.

Figyelembe véve azt, hogy ez mekkora költségeket jelentenek az évről évre emelkedő energiaköltségek, a legjobb mindig a megspórolt költség, hiszen ez hosszú távon csökkenti az ingatlan fenntartási költségeit.

A költségekkel együtt legalább ilyen fontos a kellemes fény és hőviszonyok biztosítása is, ami alapvetően határozhatja meg a helyiségek használhatóságát, komfortérzetét vele együtt az élettér minőségét. Természetesen a funkció mellett talán a legfontosabb szempont az esztétika is, mivel egy környezet-idegen árnyékoló csak rontja az élettér értékét. A lenti rövid áttekintéssel segítséget szeretnénk nyújtani a megfelelő árnyékoló kiválasztásában azért, hogy az esztétikai szempontok mellett minél inkább a műszaki előnyök is érvényesülhessenek.

minőségi ablak + minőségi redőny
Jó példa - minőségi ablak + minőségi redőny
gyenge ablak rossz szigetelés
Rossz példa - gyenge ablak rossz szigetelés
gyenge minőségű ablak
Rossz példa - gyenge minőségű ablak
gyenge minőségű fölé-épített redőny
Rossz példa - gyenge minőségű fölé-épített redőny
energiatakarekossag falszerkezet

Falszerkezetek

A sokat emlegett „4-fal” gyakran nemcsak életterünket hanem gondolkodásunkat is behatárolja. De érdemes odafigyelni arra, hogy mit is jelent a fal a korszerű építkezésben.
fotovoltikus napelem

Fotovoltikus napelemek

Mi mindenre jó párszáz négyzetméternyi tetőfelület? Sík és vákuumcsöves kollektorok már jó ideje gyűjtik a nap hőjét használati melegvízhez és fűtés rásegítéshez világszerte, de az áramot előállító rendszerek még csak most vannak igazán terjedőben.
nyilaszaro technika

Nyílászáró-technika

Ha a hőszigetelésre és a nyílászárókra terelődik a szó mindenki azonnal a műanyag ablakokra gondol, amikről az akciós szórólapokat tömik a postaládákba, hirdetve, hogy mind jó és válasszuk az olcsóbbat. Valóban így van?
Ingyenes kiszállítás

150 000 Ft fölött*

Előzetes felmérés

Igény esetén

Garancia

Szakszerű beszerelés esetén

100% Biztonságos fizetés

Online vagy készpénzben