fbpx
Kosár

Hívjon minket: +36 70 308 0787

Ingyenes szállítás 150 000 Ft fölött*

Műszaki szótár

Volt már olyan, hogy nem is értette vagy nem pontosan értette azt amit a szakember próbált elmagyarázni? Esetleg úgy érezte ködösítés a sok fucsa szakkifejezés és körülírás?

Lehet tisztán és érthetően is elmondani egy-egy alkatrész vagy műszaki megoldás lényegét. Ha valamit esetleg nem értene, itt minden bizonnyal magyarázatot talál rá – ha mégsem, írja meg nekünk és segítünk, így a szótár folyamatosan is bővülhet.

műszaki szótár árnyékoló

 

Aluimpregnált vászonRoletták, szalagfüggönyök, screenek vagy verandák esetén használt vászon, melynek lényege, hogy külső oldalát vékony alumínium réteg borítja, így kiváló fény és hő-visszaverőként működik. Elsősorban fényzáró kivitelben készül, de létezik naphálós típusa is. Bár a külső oldala erős fényvisszaverő a belső változatos vászon-mintákkal érhető el, így egyesíti a fényvisszaverő tükörfólia előnyeit a vásznak szépségével és hangulatával.
B-Tronic-rendszerA B-Tronic a Becker kétirányú rádiófrekvenciás kommunikációs rendszere, mely lehető teszi, hogy az ilyen készülékek ne csak végrehajtsák a kiadott utasítást, hanem visszajelzést vagy állapotinformációt is küldjenek a feladat végrehajtásáról, így pl.: ha a lakás bejáratánál utasítjuk a rendszert a központi zárásra, és egyik terasz-ajtó redőny alatt mondjuk egy szék maradt amiről nem tudunk akkor a rendszer hiba üzenetet küld, hogy az adott redőny nem zárt le.
BolygóműOlyan fogaskerékmű, melyben a fogaskerekek három koncentrikus szinten elhelyezkedve visznek át forgómozgást. Elsősorban nyomaték-válótóknál használják és a csőmotorok több ilyen nyomatékváltót, azaz bolygóművet is tartalmaznak. Bővebb információ a Wikipedián
Buszos felépítés

A csillagpontos felépítés ellentéte, tulajdonképp bizonyos módon „felfűzős-felépítés”, általában szabályzó és vezérlő rendszerek hálózati kommunikációs rendszere, melyeket olyan helyeken használnak, ahol egyébként sok kábelre lenne szükség a központi menedzsmenthez. A busz rendszer esetében a kábelek egyik készülékből a másikba futnak, a kommunikáció pedig digitális formában adatcsomagokban történik, és mindig csak a címzésben szereplő készülékek értelmezik az elküldött adatcsomagot még ha az összes buszra fűzött készülékhez el is jut egyébként.

Buszos rendszer az autóiparban a CAN-busz vagy a LIN, a Flex-Ray és a MOST, nálunk az épületvezérlési rendszerekben az IB, IB+, EIB – KNX, LON, Busch-Jaeger, HVAC, Legrand CSC a legelterjedtebbek. Kínálatunkban az IB és KNX rendszereknek adtunk helyet elsősorban a rendkívül széles készülék választék és a hosszú távú kompatibilitás érdekében.

Centronic-rendszerA Becker korábbi és még máig gyártott rádiós kommunikációs rendszere. Ez csak egyirányú kommunikáción alapul, azaz a távirányító a jeladó, a motor vagy vevőegység pedig a jelfogó, ez utóbbi nem ad jelet, nem „válaszol”. A Centronic ugrókódos algoritmusú biztonságos kommunikációs rendszer elsősorban redőnyök és kapumozgatásra, valamint világításra fejlesztve.
Euro-blockFelfüggesztő rendszer amit elsősorban redőnykapuk és redőnyök palástjaihoz használnak. Egy-egy blokk áll legtöbbször két gyűrűből és egy akasztó tagból. A gyűrűk a tengelyre kerülnek, amik egyszerre rögzítik az akasztó-tagot, valamint nagyobb átmérőt képezve javítják a tengelyek tekeredési tulajdonságait, csökkentve a zajt és a súrlódást. Erős, stabil felfüggesztés, motoros meghajtások esetén kifejezetten előnyös.
Feltolás-gátló vagy „féder”Redőnyöknél használt eszköz, ami az acéltengelyt és a legfelső redőnylécet kapcsolja össze. A tengely ezen keresztül fejt ki húzóerőt a redőnypalástra, rugalmas anyaga miatt leeresztett állapotban pedig kiegyenesedik és ezzel kitámasztja a legfelső lécet a tengelyhez képest redőnytok sarkába, ezzel megakadályoza a redőny feltolhatóságát. Ez a funkció csak integrált szúnyogháló nélküli típusoknál működik.
Fény-érzékelőOlyan érzékelő, ami a fényerősséget érzékeli, és függően a felépítésétől, vagy folyamatos információval látja el a vezérlőrendszert, vagy egy beállított érték esetén jelet küld, kapcsolást végez. Felhasználható alkonykapcsolóként, belső fényviszonyok folyamatos automatikus szabályzására, melyben össze lehet hangolni például árnyékolók és világítótestek összehangolt vezérlését, hogy mindig optimális fényviszonyok legyenek a helyiségben.
Fény-mérőA fénymérő minden esetben olyan fény-érzékelő, ami digitálisan küld mérési információkat a vezérlőrendszernek.
Fényzáró anyagOlyan vászon, ami teljesen fényzáró, nem enged át fényt, így teljes sötétítés is lehetséges általa.
FotocellaGarázskapuknál és motoros ajtóknál használt eszköz, ami infra vagy lézersugár segítségével ellenőrni, hogy nincs e valami vagy  valaki a sugár útjában, amire a kapu vagy ajtó esetleg rázárna.
GalvanizálásElektrokémiai folyamat, melynek lényege, hogy egy olyan fürdőbe merítik az adott fém tárgyat, amin egy meghatározott fémből készült anódon át áram folyik át, így az anód féme ráépül a munkadarab felszínére. Nagyon erősé és tartós bevonat.
Harmatponti határHatároló szerkezeteknél (legyen az ablak, ajtó, fal vagy födém) a keresztmetszetnek az a szelvénye, ahol a kalkulált hőmérsékleti szélsőségek között a párakicsapódási réteg helyezkedik el. Ha ez a réteg a szigetelés vastagságába kerül, akkor mondjuk, hogy +-os a fal.
IB-rendszerAz IB egy buszrendszer, mely lehetővé teszi, hogy felfűzős kábelezéssel digitálisan kommunikáljanak egymással a különféle eszközök, legyenek azok kapcsolók, szenzorok vagy aktorok.
Infra-sorompóEgyszerű biztonsági berendezés, legtöbbször garázskapu vagy kertkapuk esetén használják, másnéven fotocella.
IO-renszerA Somfy kétirányú kommunikációra kifejleszetett vezeték nélküli titkosított kommunikációs renszere, ami lehetővé teszi, hogy az IO készülékek kölcsönösen küldjenek egymásnak információkat – legyen az akár egy zárási parancs egy távirányítón, vagy egy állapot visszajelzés egy redőnymotoron.
IP-rendszerIP mint Internet Protocol, globálisan használt kommunikációs szabvány, melynek segítségével a különféle számítógépek, telefonok, mobil eszközök a világhálóhoz kapcsolódnak.
jelenlét-érzékelésVezérlő rendszerek esetén fordul elő, olyan szenzorok végzik, melyek nem csupán a mozgás változást érzékelik, hanem extra finom módon az emberi jelenlétet, erről küldenek információt a vezérlőrendszereknek, hogy riasztási állapottól és fényerőtől függően világítást kapcsoljon-e vagy riasztást.
jelenlét-szimulációRedőnyök, lámpák, működtetése automatizált de véletlenszerűséggel kiegészített rendszerben, így távollétünkben is külső megfigyelő számára úgy tűnik, mintha otthon lenne valaki, lakná a házat. A védelmi rendszer kiváló kiegészítője, mely jelentősen javítja az épület biztonsági fokát.
KNX-vezérlőrendszerNyílt kommunikációs szabvány, buszos rendszerű épületvezérlés. A KNX készülékek – legyenek azok bármely gyártó termékei – mind kompatibilisek egymással, mivel egységes kommunikációs „nyelvet beszélnek” így tetszőleg gyártó független rendszerben kombinálhatóak a különféle érzékelők, kapcsolók és aktorok.
Lambda értékAz anyagok hőátbocsájátási tulajdonságának mérőszáma. Legyen az falazóanyag vagy szigetelés, rendelkezik saját hővezetési jellemzővel, amit Lambda értékként jellemzünk.
LefutóMásképp: vezetősín. Egy olyan sínszerű alkatrész ami több oldalról is megvezeti más alkatrészek mozgását. Általában redőnyüknél használják a kifejezést de kapuk, screen-ek és raffstoroknál is elterjedt, de mindegyik esetben függőlegesen helyezkedik el, és lényege, hogy a redőnypalást vagy a lamellák oldalra vagy előre-hátra irányú mozgását megakadályozza, a palástokat megvezesse.
Lock-to-play felfüggesztésSpeciális felfüggesztő elem aluredőnyökhöz, ami mind a húzó mind a toló-erőt közvetíti a tengely és a redőnylécek között. Nyomaték- vagy akadály-érzékelős motorok esetén szükséges, mivel a (az ilyen felszereltségű) motor ennek segítségével érzékeli a leeresztéskor az alá került akadályokat legyen az kisszék az ajtó alatt vagy virágcsrép az ablakban. A redőny működését egyúttal csendesebbé is teszi mivel gyakorlatilag holtjáték nélkül működik a szerkezet.
Melegkávás ablak-beépítésA melegkávás avagy hőhíd nélküli beépítés lényege, hogy a falszerkezet és a szigetelés egységének gondos kialakításával az ablak beépítésének a mélységét úgy választjuk meg, hogy a külső és a belső hőértékek a szerkezet teljes vastagságában kiegyenlítettek legyenek. Bővebb információ
Nyomaték (forgató nyomaték)Fizikai egység, mely tartalmaz erőhatást és irányt, „vektor-mennyiség”. Egy középponhoz kötött kerülettel párhuzamos erőhatás mértéke. Bővebb információ
Nyomaték-érzékelés

Motorok (csőmotorok vagy kapumotorok) rendelkezhetnek ilyen képességgel. Lényege, hogy ha a szerkezet akadályba ütközik a motor érzékeli a hirtelen megnövekedő terhelést és kikapcsol, megvédve ezzel a szerkezetet, esetleg mások testi épségét, vagy egyéb tárgyakat a sérüléstől. A nyomaték-érzékelés nem azonos az akadály-érzékeléssel. A nyomaték érzékelés a megnövekedett terhelést érzékeli, de ahhoz már bele kell ütközzön az akadályba, míg az akadály-érzékelés az ütközés lehetőségét hivatott érzékelni és elkerülni.

A nyomaték-érzékelés kiválóan helytáll olyankor pl.: amikor ónos esőtől vagy hófúvástól lefagy egy redőny, és mivel a motorok minden esetben túl vannak méretezve a szerkezet súlyához képest, ezért egy nyomaték-érzékelés nélküli típus képes széttépni egy redőnyt vagy egy redőnykaput is.

Önbeálló tengelyMásnéven „úszó-konzol”, garázskapuknál és biztonsági rácsoknál használt felfüggesztőrendszer, ami lehetővé teszi, hogy a feltekeredő redőny/kapu/rács palást tengelye a lefutó síkjához képest hátrafelé elmozduljon, így biztosítva,  hogy a letekeredő palást akadálymentesen csúszhasson a lefutóba ki és be.
Porszórás, porlakkozásFestési eljárás elsősorban alumínium profilokhoz. Megfelelő tisztítás és aktiválásután egy színezett műanyag-granulátumot hordanak fel levegőnyomással az elektrosztatikusan feltöltött úton (30-90 kV) felületre, majd kemencében 180-220 Celsius-fokon ráolvasztják. Az így kapott festés rendkívül tartós, rugalmas és hőálló.
RAL színskálaHasonlóan a nyomdaiparban alkalmazott Pantone skálához ez is a felületről visszaverődő fényhullámhosszak tartományainak definiálásával létrehozott nemzetközileg elfogadott színrendszer. Kb. 1600 színből álló skálája több különböző tartományra oszli. Bizonyos az iparban bevált színek könnyen és gyorsan legyárthatóak, egyes ritkábban használt árnyalatokat néha csak egyedi rendelésre lehet külföldről beszerezni.
Reflexiós vászonLásd: „Aluimpregnált vászon”
Renolit fóliabevonatMintázott UV-stabil fóliabevonat alumínium és műanyag termékekhez, mely több mint 100 féle különböző mintázatot kínál. A Renolit cég terméke, elsősorban műanyag ablakokhoz és kapcsolódó termékekhez (redőnyök, párkányok) használják.
RTS-rendszer„Radio Technology by Somfy” azaz a francia Somfy saját fejlesztésű titkosított ugrókódos rádiós rendszere, mely rendkívül elterjedt egyirányú rádiós rendszer.
SMI-buszStandard-Motor-Interface – elsősorban árnyékoló berendezésekhez kifejlesztett busz-szabvány, ami képes kétirányú adatforgalomra a buszra fűzött eszközök között. Bővebben itt olvashat róla
SzendvicspanelElsősorbanszekcionált garázskapukhoz és csarnok falszerkezetekhez használt építőelem, ami külső és belső oldalán horganyzott acéllemezből áll, belseje pedig PUR habból. Kiváló hőszigetelő tulajdonságai és alacsony ára miatt kedvelt és sokoldalú építőanyag.
SzínhőmérsékletA fény színösszetétele, színérzet. A fehér fény az infravörös és az ultraibolya közé eső hullámhossz tartományból tevődik össze, de a legtöbb világítótest  ennek a spektrumnak csak egy jóval szűkebb szeletét képes előállítani ezért színük valamilyen irányba eltolódik. A színhőmérsékletet Kelvin-ben mérjük. Bővebben itt olvashat róla
TárcsaRedőny alkatrész, amire a gurtni tekeredik és a tengelyt forgatja.
TávmenedzsmentAz épületvezérlő gépészeti elemeinek működtetése távolról is Interneten keresztül. Előnye, hogy folyamatos kontrollt lehet gyakorloni a gépészet fölött távolról is, az esetleges meghibásodásról azonnal értesülhetünk megelőzve súlyosabb károkat, valamint lehetőség van általa jelenlét szimulációra ami fokozza a betörés-biztonságot.
Torziós rúgóTehermentesítő elem elsősorban szekcionált kapuknál, de használják napellenzőknél is.
U-értékA szigetelőképpességet jellemző mérőszám – a szerkezetre vonatkozóan (a Lambda érték is hasonló, de az az anyagot jellemzi, míg az U-érték a terméket) Régebben K-értéknek is nevezték. Légyege, hogy azt határozza meg, hogy a mért szerkezet 1m2-nyi keresztmetszetén 1 foknyi különbséghez hány Watt energia távozik
Ugrókódos távirányításA rádió távirányítások egy régebbi egyszerűbb formája ami ellentétben a korábbi fix algoritmusú (ezért könnyen másolható) rendszerekkel már jelent némi biztonságot azáltal, hogy kód nem azonosítható pusztán a jelsorozat másolásával, hanem egy bizonyos algoritmus szerint változik. Kellő számú rögzített jelsorozat után azonban az ugrókód algoritmusa visszafejthető, így ezek a rendszerek nem alkalmasak betörés-védelemre. Régebbi kapunyitók és riasztók használnak ilyen kódrendszert.
Úszó kapuAz egyik legkedveltebb és legkönnyebben motorizálható kertkapu típus. Lényege hogy a kapuszárny nem egy sínpályán gördül végig, hanem az alsó profilja egy „C”-formájú sínre épül amit egy a talajba rögzített görgős felfüggesztő vezet meg. Előnye, hogy nincs keresztben sínpálya a kapu alatt, hanem a talaj fölött úszik a szárny. Hátránya, hogy a kiegyensúlyozás miatt több helyre van szüksége a kapuszárnynak oldal irányban.
UV-állóAzokat a műanyagokat nevezzük UV-állónak, melyeket olyan adalékkal kezeltek, ami megvédi a műanyag polymer molekuláit a nap UV sugarainak roncsoló hatásától. Ezek az adalékok jelentősen képesek meghosszabbítani a műanyagok élettartamát, de természetesen ezek a vegyületek sem képesek teljesen megvédeni az anyagot. Mivel adalékanyag és költséges, ezért egyes gyártók takarékossági okokból hajlamosak kispórolni ezt az adalékot a termékekből. A gyanúsan alacsony árak ezért minden esetben alappal feltételezik, hogy az alapanyagok silányabbak, ezért a késztermék élettartama is töredéke egy minőségi termékének.
Végállás

Redőnyök, kapuk és ablakok nyitómotorjainak egyik tulajdonsága, valójában a pozíciót jelenti, ahol a szerkezet működésének meg kell állnia. Elterjedt típusok:

– mechanikus – mechanikus úton fordulatokat számol és mikrokapcsolókkal működik

– elektronikus – érinkező nélkül mágneses impulzusokat mérve áll meg

– nyomaték érzékeléses – a motor által kifejtett forgatónyomaték változását finyeli a hálózaton felvett áram mérésével.

VésznyitóRedőnyök, kapuk, rácsok, ajtók olyan mechanikai kiegészítője, ami lehetővé teszi, hogy áramszünet vagy motorhiba esetén is nyitható legyen az adott szerkezet.
ZárólécRedőnyök, redőnykapuk, rácsok, szúnyoghálók legalsó profilja, tulajdonképp záró-profilja, aminek egyrészt az a célja, hogy stabil, merev profilként ütközzön le a szerkezet a párkányra, másrészt ebben helyezkednek el a rejtett szerelésű ütközők is, harmadrészt elláthatók zárószerkezetekkel, érzékelőkkel is. Ponyvás árnyékolók vagy screenek, roletták esetén súlyként ez feszíti és tartja egyenesen a vászon alját.
 
Ingyenes kiszállítás

150 000 Ft fölött*

Előzetes felmérés

Igény esetén

Garancia

Szakszerű beszerelés esetén

100% Biztonságos fizetés

Online vagy készpénzben