..:: Információk

Tudta-e..?
hogy a motorok készenléti fogyasztása évenként akár 60 000 Ft-ot is felemészhet egy elavult régi típus esetén?
Sok ismeretlen - gyakran kínai eredetű - motor kerül be az országba, és bár vadonat új termékek, sokszor rendkvül elavult konstrukciók. A mai korszerű motorok standby üzemmódban minimális energiát vesznek fel, amit tized Wattokban vagy még kisebb léptékben mérhető, míg a régi konstrukciók 6-10W-ot is felhasználanak gyakran, ami egy családi ház esetén éves szinten több 10.000 Ft költséget is jeletnthet...

bővebben

..:: Szeretne hírlevelet kapni?

..:: Honnan talált oldalunkra?
..::Partnereink
Becker csőmotorok és vezérlések
Roger Technology
Selt Sunprotection
Somfy
 SoulHome

A A A

Raffstore - nehéz választás?

  • Raffstore otthon
    Raffstore otthon
  • Raffstore irodában
    Raffstore irodában

 

A megfelelő raffstore kiválasztásához fontos mindenek előtt elképzelni, megrajzol(tat)ni az épület összképét. Mivel a raffstore eléggé hangsúlyos kinézetű árnyékoló, mind lamellatípusban, szerkezeti kivitelben és színben is harmonizálnia kell az épület egészével.

 

Lamellák

Az ívelt C-lamellák szolídabb megjelenése sokoldalúbbá teszi az alkalmazhatóságát, míg a Z-lamellák szögletessége inkább a modernebb megjelenésű vagy ipari(bb) kivitelű épületeken mutatnak jól. Ha a szerkezet kialakításában szempont a teljes sötétíthetőség, akkor mindenképp a Z-lamella a javasolt, mivel gumírozott peremű lamellái 99%-os fényzárást tesznek lehetővé.

 

Szerkezet

Ha keskeny az ablaknyílás, akkor kevésbé néz ki jól, hogy tovább szűkíti a szélességet a megvezető lefutó, ilyenkor a feszítősodronyos megoldást javasoljuk, amely csak C-lamellás kivitelben érhető el.

 

Tokozás

Az ablaknyílásokba szerelés esetén a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a lemeztok. Az sem baj, ha az árnyékoló egy kicsit kilóg az ablaknyílásból, mert felülről és oldalról is burkolható.

Üvegfalak esetén viszont a legjobb választás az extrudált tokszerkezet ami önhordó is. Ilyenkor függőlegesen vagy vízszintesen sorolva a teljes üvegfal felszerelhető egy egységes kinézetű árnyékolórendszerrel, ráadásul a C-lamellák harmonizálnak a legjobban ezzel a tok-kialakítással.

 

Meghajtás

Kézi hajtókaros (kurblis) működtetéssel a legegyszerűbb megvásárolni, de egy olyan árnyékolót, amit fényerősség szabályozására találtak ki értelmetlen kézzel működtetni. A motoros megoldás és a kézi között árban minimális a különbség, szerelni pedig ezerszer könnyebb egy motoros raffstore-t mint egy hajtókarosat, aminek át kell fúrni az ablakot vagy a falat, méghozzá nagy pontossággal, tágas furattal, ráadásul hőhidat képez a kültér felé.

 

Vezérlés

Motoros kivitel esetén adja magát a vezérlés lehetősége, amit nem szükségszerű azonnal a szereléskor kiépíteni, később is bővíthető. Egy fali kacsolóval szerelt raffstore ellátható a kapcsoló mögé épített vevőegységgel, így rögtön távirányítható, ha pedig távirányítható, akkor lehetsésges az időprogramhoz vagy fényérzékelőhöz történő kapcsolása - természetesen vezeték nélkül.

 

Világítási és egyéb vezérlőkkel kombinálva könnyedén alkothatunk olyan vezérlési forgatókönyveket, hogy mikor szabályozza fény érzékelő, mikor zárjon időpontra, mikor nyisson vagy kacsoljon lámpát, szellőztetést.