Hívjon minket: +36 70 308 0787

Ingyenes szállítás 150 000 Ft fölött*

redőny tévhitek

Aluredőny: tények és tévhitek

Sokan sokfélét mondanak a redőnyökről, előnyeikről, hátrányaikról. Vessünk össze pár ilyen közhelyet!

 

aluminium redony tevhitek arnyekbolt.hu aluredony

„Mindegy miből van a redőny, ugyanolyan árnyékot vet és ugyanúgy légréteget képez.”

TÉVHIT

Az anyagok hővezetési tulajdonságaiban különbségek vannak, és bár a műanyag kevésbé vezeti a hőt mint az alumínium de a Nap sugárzó hőforrás, amiből nagyobb hányadot nyel el és enged át egy műanyag, mint amennyit visszaver az alumínium – különösen ha világos színű. Igaz át is vezet valamennyit a belső oldalára ahol kisugározza de ez még így is kevesebb mint amennyit a műanyag infra tartományban egyszerűen átenget magán.

Télen, fordított esetben is igaz a belső tér irányából csak jóval kisebb léptékben. Viszont ilyenkor az alumínium a precízebb zárásával és pontosabb illesztéseivel eredményesebb a műanyaggal szemben.

A tartósságról se feledkezzünk meg, az UV-stabilizáló anyagokat (ha tettek egyáltalán az alapanyagba…) is 3-5 év alatt kiégeti a nap a műanyagból, míg az alumínium esetében ez a probléma fel sem merül.

 

 

„A hőszigetelt aluredőny képes 40%-al javítani a nyílászáró U-értékén.”

TÉVHIT

1. Hőszigetelt aluredőny nem létezik. Mivel nem légtömör a zárása (kefék vezetik meg) és nincs a lamelláknak hőhídmegszakítása ezért nem teljesíti a szükséges műszaki feltételeket, hogy hőszigetelt szerkezetnek nevezhessük.

2. Ha műszakilag szabályosan történt az ablak beépítése (falazat-techinikához és szigeteléshez méretezve) akkor az ablak elérte a végső szigetelési képességét, tehát ha mondjuk az U-értéke 0,6 W/m2K akkor az annyi és ezt nem  fogja a redőny 0,36-ra javítani. Javítani fogja de nem ilyen mértékben!

A tapasztalatok szerint azzal, hogy egy elvileg statikus légréteget képez az üveg előtt, az üveg hőátadását tudja csökkenteni, ami egy jó minőségű ablaknál egyes nem független mérések és számítások szerint kb. 10-15%-ra tehető, rosszabb minőségűnél vélhetően többre, de fontos leszögezni, hogy amíg független mérési eredmények nem állna rendelkezésre addig nem korrekt 30-40%-okat igérni.

Viszont bármelyik esetről is legyen szó még ezek 10-15%-ok is tetemes mennyiségű hőt jelentenek, nem beszélve a redőny biztonsági és kényelmi funkcióiról.

 

 

„Az aluredőny semmivel sem tartósabb, mint egy horganyzott lemez tokkal készült műanyagredőny.”

TÉVHIT

Számtalan beépítés és sok évnyi tapasztalat támasztja alá az aluredőnyök messzemenő megbízhatóságát és tartósságát. Bár a horganyzott acéllemezből készült tokok igen tartósak, de az ilyen anyagból készült redőnyök lefutója (ami egyébként a teherviselő elem is) műanyagból készül, illetve a redőnypalást is. Ez pedig azt vonja magával, hogy az évek múlásával a nap UV sugárzása szépen lassan rideggé és törékennyé teszi a lefutó anyagát és lehet, hogy nem a tok fogja megadni magát az elemeknek, de leszakadhat a helyéről kompletten ahogy van, ami valljuk be kifejezetten veszélyes a 10. emeletről.

 

Tapasztalataink szerint egy jó minőségű aluredőny 5-10 szeres élettartammal is rendelkezik függően attól hogy melyik gyártó műanyag redőnyéhez viszonyítunk.

 

 

„Az aluredőny akkor is drágább, ha az ember az évek során lecseréli újra a műanyagot ami elkopott”

TÉVHIT

Egy minőségi aluredőny 30-40 évig is képes működni, még ha egyes kopó mechanikai alkatrészei esetleg menet közben cserére is szorulnak, ráadásul az esztétikáját sokkal jobban megtartja és kompatibilis alkatrészek ellátottságai iparági szabványok által biztosított. Bár egy aluredőny ára akár háromszorosa is lehet egy műanyagénak, de a beépítési költsége azonos, a tartóssága pedig 5-10 szeres, ami valljuk be, hosszabb- de már közép-távon olcsóbbá teszi, ráadásul a ház értékét növeli egy fejlett és energiatakarékos árnyékolórendszer.

 

 

…és még folytatjuk! Amint kapjuk az újabb tévhiteket és mellébeszéléseket folyamtosan bővítjük felsorolásunkat.

Kapcsolódó termékek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes kiszállítás

150 000 Ft fölött*

Előzetes felmérés

Igény esetén

Garancia

Szakszerű beszerelés esetén

100% Biztonságos fizetés

Online vagy készpénzben