Hívjon minket: +36 70 308 0787

Ingyenes szállítás 150 000 Ft fölött*

árányékoló divatos

Milyen árnyékoló kerüljön az ablakra?

Előrebocsátom számtalan esetben voltam már fültanuja a címben szereplő kérdésnek és gyakran nem tudtam én sem értelmes választ adni, hiszen legtöbbször nem is láttam a helyet, csupán a vevő elmondása alapján tudtam elképzelni, ritka esetben fotón vagy alaprajzon kaptam bővebb előzetes információt.

árnyékoló
milyen árnyékolót tegyünk egy modern épületre

Az ablak-árnyékolások választéka rendkívül sokrétű, hiszen a redőnyöktől a raffstorokon át a screenekig számtalan megoldás van számtalan felszereltséggel és akkor még csak a külső árnyékolókról beszéltünk. A beltériek esetében a rolettától a reluxán át a szalagfüggönyök, pliszék, naphálók és sávrolók számtalan típusa elérhető rengeteg kivitelben és színben, így tovább bonyolítja a helyzetet.

Mindig próbáltam a vevő igényeit figyelembe véve segíteni, de ez számomra sem volt könnyű feladat, aki jól ismerem a termékeket, hát még a vásárlónak aki legtöbbször egy-két féle megoldást ismer. Viszont jól ismerem azt a helyzetet is amikor én voltam a vásárló és nekem sem tudott segíteni a “mester” csak felajánlott két típust, aztán meg bántam, hogy nem néztem jobban körbe. Ezek után világos, hogy egyértelmű nagy igazságokat nem lehet leírni ezen a téren, nem is célom ez. Sokkal inkább irányelveket próbálok adni jó és rossz példákkal fűszerezve, remélve, hogy összeáll a kép az olvasónak is és nem teremt még nagyobb káoszt.

1. A hely stílusa

Vegyük figyelembe a helyet ahol a ház vagy lakás van. Egy minimális szépérzék elegendő ahhoz, hogy egy klasszikus stílusú épületre ne tegyünk raffstore-t hiszen az olyan mintha egy régi míves hintóra alumínium felnit szeretnénk tenni – más kor, más stílus. Szóval a hely stílusa legyen egy olyan tényező, ami irányt mutat afelé, hogy mennyire legyen az árnyékoló hangsúlyos. A fotón például egyértelműen megjelenik a disszonancia a klasszikus épület és a reluxával és szalagfüggönnyel szerelt ablakok között és míg az előbbinél kifejezetten irritáló a látvány kívülről, addig az utóbbinál már talán a “határeset” kategóriáját is eléri.

2. Tájolás

Egy déli nyitott homlokzatnál meghatározó szempont lehet hogy kint tartsuk a hőt, ezért ha csak lehetséges érdemes külső árnyékolót választani, hogy még az üveg előtt fékezze meg vagy verje vissza a fényt és a hőt. Az alumínium redőny a hő jelentős részét kint tartja, ugyanakkor leeresztett állapotban egyáltalán nem, függesztett állapotban minimális mennyiségű fényt enged be. Sokkal hatékonyabb ilyenkor egy Panoráma redőny vagy egy zsaluzia, aminek ráadásul a lamellák billentésével a bejuttatható fény mennyiségét is lehet szabályozni, miközben megmarad a szellőztető funkció is.

Szintén előnyösek a különféle naphálók, akár aluimpregnált akár normál típusok, mivel ezek is engednek be fényt, levegőt és tartanak kint hőt, méghozzá jelentős mértékben.

3. Az ablak szerkezete, mérete

Ha átlagos normál ablakról beszélünk teljesen más kondíciókkal kell számolni mint egy üvegfal esetén, hiszen a legtöbb ablakon megoldható a működtető huzal vagy kar átvezetése, míg egy üvegfal esetén legtöbbször kizárólag a motoros vezérlés jöhet szóba. Ugyanígy 10. emeleti lakásra nem ajánlom a kivetőkaros screent, mert bármilyen erős is a szerkezet, egy viharos erejű szél szétszakíthatja, de ugyanígy egy zsaluziát is tönkretehet, amit szélérzékelő nélkül szerelnek fel (az Árnyékbolttal szerződésben álló szerelők ezért csak szélérzékelővel szerelnek fel zsaluziát). Redőnyöket viszont 5 m2 vagy 260 centiméteres szélesség fölött már csak speciális lécekből lehet legyártani, viszont szélállóságuk felépítésükből adódóan is garantált.

4. A helyiség funkciója

Amennyiben hálószobáról van szó, szempont lehet a teljes sötétítés igénye, amire egy redőny vagy egy zsaluzia képes, de míg az előbbi télen szeles időben is megbízható, sőt szigetel, addig az utóbbi inkább zörög és viharos szélben sérülhet is. Egy szélvédett nappalinál viszont kiváló opció lehet akár a zsaluzia akár a napháló, hiszen szabályozni lehet a beltéri fényviszonyokat is általa. Ugyanígy egy irodában fontos, hogy a fény minősége megfelelő legyen, ezért szabályozható árnyékolásra van szükség, mert mind a vakító, mind a szegényes fény fárasztja a szemet.

5. Színvilág, esztétika

A vászon árnyékolók verhetetlenek színekben, hiszen több, mint száz különböző vászonnal kombinálhatóak ezek a szerkezetek. A redőnyöknél sem rossz a helyzet, hiszen 40 festett és 53 fóliázott faminta valamint rengeteg RAL szín teszi alkalmazkodóbbá a terméket a hely színeihez. El lehet játszani a színek kombinálásával, hiszen lehet az utcai oldalán az irodának szalagfüggöny, majd a szomszéd felé egy belátást blokkoló roletta azonos színű vászonból készítve.

6. Biztonság

Mint mondani szokták nincs feltörhetetlen épület, de egy jó redőny jelentősen nehezíti a betörők lehetőségeit, egy biztonsági redőny pedig kifejezetten akadályozza. Egy zsaluzia vagy egy vászon árnyékoló nem képez védelmi vonalat, csak úgy mint a belső árnyékolók sem.

 

Összességében ezek a szempontok átgondolása már komoly lépés a jó döntés felé de még messze nem minden. A legfontosabb szempont itt is, hogy a befektetett forintjainkért nekünk kell majd együtt élni hosszú éveken át a termékkel amit választottunk.

Kapcsolódó termékek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes kiszállítás

150 000 Ft fölött*

Előzetes felmérés

Igény esetén

Garancia

Szakszerű beszerelés esetén

100% Biztonságos fizetés

Online vagy készpénzben